Merkityksellisyys

“Nykymyyjä on kykymyyjä.”


Viime vuosina vellonut keskustelu työn merkityksellisyydestä on yksi nykypäivän ilmiöistä jonka kanssa olen joutunut taistelemaan vähiten: työn merkityksellisyys on minulle niin itsestäänselvä keskusteluympäristö ettei siitä juurikaan synny keskustelua kanssani.

Työllä hoidetaan oman talouden ylläpito. Työllä rakennetaan ja ylläpidetään pääomaa jonka päällä eletään valumatta ajassa taaksepäin. Työllä saavutetaan itsenäisyys – suvereniteetti – sekä Yksilöinä että Yhteisöinä.

Ytimekkäitten ilmaistuna: työllä elätetään Itsensä ja Lähimmäisensä.

Kutsukaa minua 32-vuoden iässäni vanhaksi, sillä sitä taidan jo olla, kyetessäni taaksepäin katsoessani näkemään elämäni aikana vallinneita aikakausia ja niitä yhdistäviä itsestäänselvyyksiä. Lieneekö nuorempien digitaalinen katkos luonnosta rakentanut heille kyvyttömyyden nähdä elämän yksinkertaisimpia todellisuuksia.. ken tietää.

Työ ei ole itsestäänselvyyttä kummoisempi asia. Työ on itseasiassa yksi elämän suurimmista itsestäänselvyyksistä. Hengittämisen ja veden juomisen tasolla oleva hommien homma, joskaan ei niin automaattisesti hoituva.

Suosittelen, mitä totisimmin: jos haluaa kaivautua työn merkityksellisyyteen yhden askeleen verran enemmän – mielestäni maksimin verran – niin ei tarvitse kuin katsoa Asiakkaitaan tai muita Palveltavia. Mitä heille tapahtuu jos sinun työsi katoaa?

Vuonna 2017 olin työtapaamisessa LVI-alalla toimivan suhteellisen suuren osakeyhtiön markkinointi- ja viestintäjohdon kanssa. Keskustelu merkityksellisyydestä kesti noin kahdeksan sekuntia: jos Te ette toimita ilmastointia rakennuskohteisiin, on helvetin kuumia bileitä luvassa. Ilahduin Naisten superlämpimästä reaktiosta: hommiin ja himaan taisi resonoida heissäkin.

Onko oman työnsä edessä/takana/ympärillä olevien Ihmisten ajattelu niin vaikeata? Sieltä se merkityksellisyys löytyy.


“Elämän tarkoitus ei ole työ. Mutta työn tarkoitus on elämä.”

© 2019 Jens J. Sørensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *